# #

Nieuwe Global NextGen Index : Belgiƫ scoort 49 op 115.

12.08.2018 by Laetitia

Vandaag publiceert de Global Campaign to End Child Detention de Global NextGen Index, waarmee 20 landen en hun vermogen om migrantenkinderen te beschermen gerangschikt worden. Daarmee wordt een wereldwijde ranglijst gecreëert van de mate waarin landen kinderen in migratie beschermen.  

Op het moment dat België een nieuw gesloten centrum voor gezinnen met kinderen opent, scoort het 49 op 115. Vooral de toezicht en het feit dat er geen enkele politieke wil is om detentie te verbieden, kosten België punten.

Dat terwijl het is aangetoond dat zelfs korte detentieperioden het psychologische en fysieke welzijn van kinderen ernstig schaden - de effecten kunnen een heel leven duren.

Global Campaign Coordinator, Leeanne Torpey, zegt: "It doesn’t have to be this way – sustainable and meaningful change must be led by our governments, and this index provides informed examples of how change is possible."

De index roept niet alleen landen zoals België op om hun praktijken dringend te verbeteren. De NextGen-index belicht ook positieve praktijken, waarbij Brazilië en Ierland bovenaan de indexprestaties staan.

Landen die goed presteerden zijn Brazilië, Ierland, Zwitserland, Italië en Spanje. Vooral Brazilië scoort heel hoog (110 op 115), doordat de relevante verdragen, beleidslijnen en processen om het recht op vrijheid van kinderen te beschermen in voege zijn. Mevrouw Mariane Quintao schetst waarom Brazilië zo goed scoorde : "Brazilië laat alle gezinnen met kinderen toe om zonder voorwaarden in de gemeenschap te leven, terwijl de asielaavraag of migratieprocedure worden behandeld. Het is een verfrissende aanpak van migratie."